Praktisk information

Vi har samlet lidt praktisk information, som kan være godt at kende når ferien går til Nettuno.

Ofte har man brug for nogle praktiske oplysninger, når man bevæger sig et nyt sted hen. Vi har lavet en oversigt over det du behøver at vide, når du skal til Nettuno og Italien.

Informationerne er sorteret alfabetisk efter emne herunder.

Alkohol
Ifølge italiensk lovgivning skal man være 18 år for at kunne købe alkohol. Der er som i Danmark ikke noget alderskrav i forhold til konsumeringen af alkohol.

Det er ikke velset at være fuld og ikke at kunne styre sit alkoholindtag i Italien. Man vil derfor ikke se berusede italienere i gadebilledet. Dette bør man respektere og rette ind efter, så man efterlader et indtryk af at være en god gæst.

Billeje
Her du brug for en bil under dit ophold i Nettuno er det nemmeste at leje den i lufthavnen allerede ved ankomst og aflevere den samme sted, når du skal hjem.

Vær opmærksom på, at der kan være rift om udlejningsbilerne i højsæsonen, hvorfor det kan være en god idé at være i god tid med billejen.

I Nettuno er gaderne smalle og der er ensretning mange steder. Parkering koster penge de fleste steder og man skal trække en billet i en af de mange automater. Generelt parkerer de lokale som de vil, det vil sige i anden række, midt i fodgængerovergange og andre mærkelige steder. Det indikerer at der er for mange biler til for få p-pladser, så hav dette in mente når du skal afgøre om det er nødvendigt at have bil under opholdet i Nettuno.

Vi mener ikke at det er nødvendigt med egen bil i Nettuno.

Dagligvarer
Se Shopping i Nettuno

Drikkepenge
Det er ikke normalt at give drikkepenge i Italien. Det forventes derfor ikke, men er selvfølgelig værdsat. Drikkepenge er altså noget man kan vælge at give, hvis man lyst.

Når det er sagt er det dog god tone at runde op, når man betaler for maden eller taxien. Lyder regningen eksempelvis på 9,50 euro på en cafe, er det god stil at lægge en 10 euro-seddel i stedet for at spilde personalets tid med at finde småpenge frem i byttepenge. Har man omvendt selv lige penge, så er det helt i orden at lægge det. Hvis man ønsker at kvittere for en særlig god oplevelse eller service, kan et par euro gøre det.

Drikkevand
De lokale køber flaskevand i butikkerne, men det handler mere om smag end at postevandet er sundhedsskadeligt.

Vandet fra vandhanen kan fint drikkes i Nettuno. Regn dog med at det er kloret og ikke nødvendigvis ret koldt.

Klima
Klimaet i Nettuno byder på varme solrige somre med lidt nedbør, og forholdsvis milde vintre med mere nedbør. De varmeste måneder er juli og august og de koldeste måneder er januar og februar.

Klik her for at se Klimadata for Nettuno.

Offentlig transport
Nettuno er stationsby med forbindelse til Rom. Der er afgange i hvert fald én gang i timen fra tidlig morgen til sen aften. Prisen er meget rimelig: 3,60 euro (2019).

Der er også en del busforbindelser til nærliggende byer samt bybusser. Du finder en oversigt over bybusser i Nettuno her: Bybusser i Nettuno (eksternt link)

Det er ikke lykkedes os at finde en samlet oversigt over busser til og fra andre byer, men man ser dem dagligt i bybilledet.

Posthus
Der er et posthus på Piazza San Francesco. Alt efter tidspunktet på dagen kan man være heldig at der ikke er kø, eller være uheldig at skulle vente i en time eller mere.

Prisniveau
De fleste ting er noget billigere i Italien end i Danmark. Specielt fødevarer der har en lav momssats i Italien. Derudover er der mange steder en anden mentalitet end vi kender det fra Danmark. I Italien gælder det som butiks- eller cafe-ejer ikke nødvendigvis om at presse så meget ud af kunderne som muligt hver eneste gang. En kop cappuccino kan fås for en enkelt euro på de fleste cafeer og en kold Pepsi for en halv euro i supermarkederne.

På de fleste af de mange steder der sælger pizza i stykker, koster de 1 euro stykket og du kan spise dig mæt for 4-5 euro

Spiser du på en ordinær restaurant, starter det ved omkring 60 euro for aftensmad og drikke til to voksne og to børn.

Indlogering for to personer starter ved omkring 50 euro per nat i juli, men regner du med 100 euro er der meget mere at vælge i mellem. Der er også steder, hvor prisen er noget højere.

Påklædning
Generelt er italienerne betydeligt mere velklædte end os danskere. De behøver ikke en særlig lejlighed til at tage fint tøj på – det sker også til hverdag. Det vi kalder “praktisk tøj” er ikke noget de bruger. Som turist er det dog ikke noget man behøver at gå så meget op i, hvis ikke man vil. Man skal dog afholde sig fra at troppe op i badetøj, bar mave og bikini, når man går ud for at spise eller går i butikker. I Italien hører denne beklædning kun til på stranden. Går man på en lidt finere restaurant er det god tone også at iføre sig pænt tøj.

Rygning
Det er i Italien – ligesom i Danmark – forbudt at ryge i offentlige bygninger inklusive restauranter, barer, cafeer og så videre.

På trods af denne lov kan man godt opleve, at forbudet bliver ignoreret på restaurationer. Specielt når man sidder udendørs eller i pavilloner må man regne med at der bliver røget. Spørg evt. tjeneren efter et røgfrit bord, når du kommer.

Spisetider
I Italien spiser man noget senere aftensmad end vi gør i Danmark. Typisk mellem klokken 19 og 21. Man kan derfor godt komme til at opleve tomme restauranter i Nettuno, hvis man går ud og spiser til normal dansk spisetid. Mange steder åbner endda først klokken 19.

Det er ikke ualmindeligt at der er kø ved slagteren eller fiskehandleren klokken 19 om aften, hvorefter folk går hjem og laver dagens aftensmåltid.

Indret jer efter den lokale spisetid eller nyd at have stederne for jer selv, hvis I vælger at spise klokken 18.

Sprog
I Nettuno taler man naturligvis italiensk som i resten af Italien. Det er de færreste der kan – eller måske snarere vil – kommunikere på engelsk. De fleste trækker sig, når man henvender sig til dem på engelsk. Selv de helt elementære ting, som at bestille lidt mad på en restaurant kan volde problemer. Gør dig selv den tjeneste at lære tallene og de mest brugte høflighedsfraser på italiensk.

Taxi
Der er ingen taxiholdepladser i Nettuno, og det er meget sjældent at man overhovedet ser en taxi på gaden.

Tidsforskel
Der er ingen tidsforskel mellem Italien og Danmark.

Valuta, banker og pengeveksling
Valutaen i Italien er Euro. Regn med at 100 euro svarer til 750 kr. Har du en iPhone kan du evt. hente Valutakurser (eksternt link), så du nemt kan omregne priser, mens du er i Nettuno.

Der findes masser af banker og pengeautomater, hvor du hele døgnet kan hæve kontanter. Der er derfor ingen grund til at veksle penge hjemmefra andet end det du skal bruge under selve rejsen. Når du hæver penge i en automat så hæv så mange du kan, da hævegebyret (omkring 50 kroner) er det samme uanset om du hæver 2.500 kr eller 80 kr.

De fleste større butikker og spisesteder tager kreditkort, men hav altid en god portion kontanter i pungen da mange cafeer, pizzeriaer og mindre specialbutikker kun tager kontanter.

Vaskerier
Der findes flere vaskerier i Nettuno. Vi plejer at benytte “Free Wash” på Via Cavour. Her er rent og pænt og der er betjening hvis man har brug for det. Navnet snyder, da det selvfølgelig ikke er gratis at få vasket. Klarer man det selv er prisen for en vask og tørring 7-9 euro alt efter mængden af tøj.

Åbningstider
Se Shopping i Nettuno