Oplevelser og udflugter

I Nettuno ligger en imponerende militærkirkegård, en vingård med tusinde år gamle druesorter og de jordiske rester af en kun 11 år gammel pige der trak en halv million mennesker til hendes helgenkåring. Se hvad du kan opleve i Nettuno her.

Nettunos hovedattraktion er byen i sig selv, især området i og omkring den gamle middelalderby. Men der er flere andre oplevelser og seværdigheder, der bestemt er et besøg værd. Herunder har vi listet dem, der efter vores mening er mest oplagte.

Den amerikanske militærkirkegård

Nettunos topseværdighed har en lidt trist baggrund. Det er nemlig en kirkegård. Men ikke en hvilken som helst en af slagsen. Det er en militærkirkegård for amerikanske soldater der døde i Italien under 2. Verdenskrig. Primært i slaget om Sicilien og i slaget ved Anzio. I alt er næsten 8.000 soldater begravet på kirkegården, der desuden rummer et imponerende mindesmærke for omkring 3.000 savnede samt et lille museum.

Ved hver grav er der opstillet et kors eller en davidsstjerne hugget ud i kridhvid marmor. Dem er der altså næsten 8.000 af, sirligt opstillet i store buer. Uanset hvad man så måtte mene om krig og amerikanere, kan det ikke undgå at gøre indtryk, når man går rundt på den meget flotte kirkegård. Særligt en tur på museet kan få vandet til at trænge sig på i øjnene hos selv den mest hårdhudede. Kirkegården og de mange begravede er i den grad et minde om den elendighed som krig er og om hvordan tusindevis af soldater betalte den ultimative pris for at få stoppet Hitlers grusomheder.

Hver dag klokken 17, når kirkegården lukker portene, bliver den amerikanske nationalhymne spillet, mens flaget stryges. Det er pompøst og det er meget amerikansk, men det er også storslået og smukt.

Den amerikanske militærkirkegård ligger i den nordlige del af Nettuno. Indgangen er fra Piazzale J. F. Kennedy. Der er gratis adgang til selve kirkegården såvel som museet.

Museet i Forte Sangallo

Nettuno Kommune har oprettet et lokalhistorisk museum (Museo Civico Antiquarium Comunale) i Forte Sangallo der ligger på Via Antonio Gramsci lidt vest for den gamle middelderby. Museet, der har gratis adgang, byder på udstillinger med forhistoriske fund af dyreknogler og menneskeskabte redskaber, såvel som en afdeling om 2. verdenskrig i Nettuno og omegn samt lidt fund fra romertiden. Ganske fine udstillinger, hvis du interesserer dig for den slags. Borgen i sig selv, med vindebro og det hele, er også værd at besøge.

Santuario Santa Maria Goretti

I kirken for enden af Viale Giacomo Matteotti tæt på stranden ligger de jordiske rester af Santa Maria Goretti. Hun er en af de yngste der er blevet gjort til helgen i den katolske kirke og selvom man ikke er hverken katolik eller religiøs, er historien omkring hende så interessant, at man bør læse op på den og efterfølgende besøge kirken, hvor hun er stedt til hvile. I kælderen er der en sal hvor der bliver holdt mindegudstjenester til hendes ære. Her er der også et rum hvor de vigtigste begivenheder i hendes liv er foregivet i en række modeller. Ovenpå er der en slags museum og en souvenirbutik. Bestemt et besøg værd – om ikke andet så for at få et indblik i, hvor meget katolikker går op i deres religion.

I korte træk er historien om Santa Maria Goretti (født i 1890) den, at hun som 9-årig mistede sin far og flyttede ind hos nabofamilien. Efter at have boet her et par år forsøgte den store søn sig med seksuelle tilnærmelser. Da Maria afviste ham, stak han hende flere gange med en kniv. Maria kom på sygehuset og døde et par dage efter i 1902. Maria der altså ikke blev mere end 11 år var stærkt troende og nåede efter sigende at tilgive sin drabsmand inden hun døde. I juni 1950 ophøjede Pave Pius XII Maria til helgen ved en ceremoni i Vatikanstaten. Ceremonien var ganske speciel. For første gang i den katolske kirkes historie fandt ceremonien nemlig sted udendørs på Peterspladsen i stedet for inde i Peterskirken og for første gang talte paven italiensk i stedet for latin under ceremonien. De lidt specielle omstændigheder skyldes at der var mødt 500.000 mennesker op for at følge med.

Santa Maria Goretti fejres af den katolske kirke hvert år den 6. juli.

Du kan læse hele historien om Santa Maria Goretti på Wikipedia. Specielt den engelske artikel er god.

Middelalderbyen (Borgo Medievale)

I middelalderen var Nettuno, sammenlignet med i dag, en ganske lille by der lå godt beskyttet inden for en stor mur. Byen er vokset, men muren og de gamle huse, pladser og stræder er der endnu.

Hen over året er der en masse arrangementer og begivenheder i den gamle by – specielt omkring juletid. Du finder også masser af spisesteder og caféer her. Gå en tur i stræderne og indsnus fordums tid. Fra den gamle by er der flere nedgange til havnen i Nettuno.

Vingården

I Nettunos nordlige udkant ligger en interessant vingård ved navn Cantina Bacco, hvor man kan købe lokal vin (Nettuno DOC) direkte aftappet fra fad. Man medbringer ganske enkelt bare sin egen tomme flaske eller dunk (eller køber en på stedet) og får den fyldt med en slange der henter vinen direkte fra den tank, hvor den er lagret.

Cantina Bacco har både røde, hvide og mousserende vine. Mest interessant er hvidvinen Cacchione på druen af samme navn. Cacchione er en grøn druesort der har været dyrket i området omkring Nettuno siden antikken. Lige så længe jorden omkring Nettuno har været kultiveret, har man dyrket denne drue, der altså er flere tusinde år gammel. Hos Bacco dyrker de den endda som det eneste sted i Italien på upodede rødder (det man kalder piede franco på italiensk).

Cantina Bacco er bestemt et besøg værd. Ikke fordi der er så meget at kigge på, men fordi du kan købe lokal kvalitetsvin til nærmest ingen penge.

Begivenheder i Nettuno

I Nettuno sker der rigtigt meget hele året rundt. Typisk forgår de fleste ting på gader og stræder i bymidten eller inden for murene. Her er nogle af de faste indslag:

Først på året er der karneval (fastelavn) hvor børn og voksne klæder sig ud og kaster med konfetti og morer sig. Påske og pinse markeres også.

I juli er der friluftskoncerter nærmest dagligt på havneområdet.

I august/september er der vinfestival.

Julen markeres med optog, korsang og krybbespil, mens der nytårsaften plejer at være gratis koncert på pladsen foran rådhuset lige ovenfor havnen.

Derudover foregår der masser af andre ting som fødevaremarked, militæroptog etc. Ikke nødvendigvis hvert år, men byen er god til at sørge for at der sker noget.

Cirkus, teater, biograf

Nettuno får af og til besøg af et mindre cirkus. Hvornår (og om) det kommer varierer fra år til år. Vi har oplevet det sidst i februar og først i marts. Prisen er ganske lav og forestillingen er lige noget før børn. Det spiller på en plæne ved Piazzale J. F. Kennedy og er ikke til at overse.

Nettuno har også et lille teater, Teatro Studio 8, beliggende på Via Nettuno Velletri 8.

I nabobyen Anzio ligger to biografer, Astoria og Moderna Multisala, med hvert deres fokus.

Anzio

Anzio by og havnen i Anzio ligger en god halv times gang fra Nettuno og er et fint udflugtsmål, hvis du er i Nettuno. Du kan så enten besøge stranden, spise frokost eller bare kigge lidt på havnen eller byen. I Anzio kan du også se ruinerne af kejser Neros villa. Fra Anzio går der færge til den nærliggende ø Ponza, der er virkelig smuk.

Markedet i Nettuno

Hver torsdag formiddag er der marked i Nettuno på den 700 meter lange vej Via Ugo la Malfa. Hele vejen bliver spærret af og proppet med boder der sælger alt. Bestemt et besøg værd. Du kan læse mere om markedet i Nettuno på vores side om shopping i Nettuno.

Havnen i Nettuno

Der er en stor lystbådehavn i Nettuno. Interesserer du dig for både er her masser at kigge på. Der er også en del butikker og spisesteder. Læs mere om havnen i Nettuno her.

Strandene I Nettuno

At tage på stranden når du er i Nettuno er en selvfølge. Både til en sval dukkert i badesæsonen såvel som til en gåtur langs vandet resten af året. Læs mere om strandene i Nettuno her.

Udflugt til Rom

Det er oplagt at tage et smut til Rom, mens du er i Nettuno. Det tager kun en time med toget og her kan du få styret alle din lyster uanset om det handler om oplevelser, seværdigheder eller god mad. Det vil gå alt for vidt at beskrive mulighederne her.