Spis godt i Nettuno
Italiensk mad som pizza og pasta er kendt i hele verden, men selvom det italienske køkken har rødder tilbage til oldtiden, er det først med opdagelsen af Amerika, at de råvarer vi i dag forbinder med traditionel italiensk mad gjorde sit indtog i det italienske køkken.
Italiensk mad er karakteriseret ved at være simpel mad – ofte kun baseret på to, tre eller fire ingredienser. For italienere handler god mad om brugen af gode råvarer og mindre om æstetik. Smagen er det vigtigste alt andet kommer i anden række.
I Nettuno er der et godt udvalg af spisesteder uanset om du vil spise med kniv og gaffel, vil have stillet den hurtige sult eller bare vil have en is eller en kop kaffe. På de næste sider kan du se vores anbefalinger til at få et godt måltid mad i Nettuno.
Regional mad
Italiensk mad varierer meget fra region til region og specielt fra nord til syd. Nettuno ligger i regionen Lazio nogenlunde midt i landet. En af specialiteterne fra Lazio er guanciale, en slags tørret og urøget bacon, der især kendes fra retten spaghetti carbonara. En anden specialitet er porchetta, en fed og krydret svinesteg, der med lidt god vilje kan sammenlignes med vores flæskesteg. Vi må heller ikke glemme den fremragende ost Pecorino Romano. Da Nettuno ligger ved vandet er fisk og skaldyr selvfølgelig også en vigtig del af det lokale køkken.
Hvad angår drikkevarer, er Nettuno og omegn centrum for en speciel type druer der har været dyrket siden oldtiden og kun fås her i området. Læs mere her.
Det traditionelle italienske måltid
Traditionelt består et italiensk måltid af fire eller fem retter. I dag gemmes det dog til særlige begivenheder som bryllup etc. Hverdagsmad består i dag typisk af en til to retter, tilbehør og kaffe. For god ordens skyld er her en oversigt over det traditionelle italienske måltid, da du ofte vil støde på betegnelserne på menukort etc.
Aperitivo: En apéritif som Campari, Martini, Aperol etc.
Antipasto: Kan være varm eller kold. Typisk lidt ost, skinke, salami eller marinerede grøntsager og brød.
Primo: Første ret (forret), typisk pasta, risotto eller suppe.
Secondo: Anden ret (hovedret), typisk fisk eller kød med kartofler.
Contorno: Sideret eller tilbehør der serveres sammen med secondoen. Typisk enten salat eller kogte grøntsager.
Formaggio e frutta: Ost og frugt.
Dolce: Dessert som Tiramisu, småkager eller is.
Caffè: Kaffe.
Digestivo: Likør.
Som turist kan du plukke ud som du vil for eksempel antipasto, secondo, dolce og en kop kaffe.
Typer af spisesteder
Når man skal vælge en sted at spise i Italien er det en god ide at sætte sig ind i hvad de forskellige betegnelser for spisesteder dækker over, så man ved hvad man kan forvente. Alt efter spisestedernes fokus og karakter har de nemlig hver deres betegnelse. Her er nogle af de mest brugte betegnelser for spisesteder i Italien:
Osteria: Spisested med fokus på simpel lokal mad. Ofte uden menukort.
Ristorante: Typisk et dyrere sted med menukort og mere fokus på gourmet.
Rosticceria: Sted med simple dagligdags retter.
Trattoria: Spisested med uformel atmosfære og billige retter. Ofte familiedrevet.